Kohlrabi (German turnip or turnip cabbage) (Brassica oleracea Gongylodes group) (Olkopi in Assamese and Bengali) is an annual vegetable, and is a low, stout cultivar of cabbage. Kohlrabi can be eaten raw as well as cooked.
Kohlrabi has been created by artificial selection for lateral meristem growth (a swollen, nearly spherical shape); its origin in nature is the same as that of cabbage, broccoli, cauliflower, kale, collard greens, and Brussels sprouts: they are all bred from, and are the same species as the wild cabbage plant (Brassica oleracea).
Kohlrabi has been created by artificial selection for lateral meristem growth (a swollen, nearly spherical shape); its origin in nature is the same as that of cabbage, broccoli, cauliflower, kale, collard greens, and Brussels sprouts: they are all bred from, and are the same species as the wild cabbage plant (Brassica oleracea).
If you want to grow Kohlrabi, you should have enough garden space. You can grow the plant from seeds or seedlings. Choose a spot where the vegetable can get lots of sunlight.
You can harvest before summer or frost. The good news is that this plant is disease free and is less prone to insects.
Growing the ‘Kohlrabi’
Most people call the Kohlrabi as ‘rabi’. Aside from being nutritious,
the Kohlrabi is tasty and easy to grow. The nutty flavor of this
vegetable is well loved by people and since it’s a hardy plant, it can
withstand the frost and cold weather. You can find lots of this plant in
Europe but it is also grown in other parts of the world. This vegetable
is part of the family of cabbages and so it also prefers cold weather.
If you live in a suitable region, you can harvest during spring and
fall.
Just in case you’re growing kohlrabi, you can plant it and time the
harvest season during fall. This will allow you to harvest healthy and
mature crops. Rabi prefers cold weather and contrary to what other
people are saying, the ‘bulb’ found on the soil top is actually the
vegetable and not root crop.
You can eat the Rabi raw or you can also cook it with certain dishes.
With only one cup of Rabi, you can already get around forty calories.
You will get a steady source of fiber, potassium, and vitamin C. unlike
other vegetables you will love the taste of Kohrabi.
How to Grow Kohlrabi?
When planting this vegetable, you will have to choose among the
different varieties – purple, white, and green. Regardless of the
variety you choose, the veggie is white from the inside. It’s up to you
whether you will grow the Kohlrabi from seeds or seedlings. If you opt
for the latter, you can grow it from indoors and when ready, transplant
the Rabi outdoors but you must do this before the last frost. Before
summer, you can already harvest the crops. For those who prefer to plant
seeds, you can sow them directly in the garden soil. You have to
harvest at least 2 weeks before the first autumn frost.
Seeds should be planted 1.5 ft apart and 1/4-1/2 inch deep. You can
do this in double rows and once the seedlings appear, you should thin
them out to 6 inches apart. The seedlings will mature in 44 to 55 days.
Make sure that your garden gets a lot of sunlight. Be sure to place
compost or manure. You can also use general fertilizer. Keep in mind
that you don’t need to plant the seeds deep into the soil because the
stem will soon become the bulb. The good news is that this plant is not
very susceptible to pests or insects and is disease free.
ওলকপি চাষ
কপিগোত্রের এক অন্যতম সবজি হল ওলকপি। যদিও ফুলকপি ও বাঁধাকপির মত ওলকপি অত
জনপ্রিয় না, তবুও শীত মৌসুমে এ দেশে কোন কোন এলাকায় বেশ চাষ হয়। দু’রকমের
ওলকপি দেখা যায়। এক ধরনের ওলকপির রঙ হালকা বা সাদাটে সবুজ, অন্যটার রঙ
বেগুনি সবুজ। তবে হালকা সবুজ রঙের ওলকপিই আমাদের দেশে বেশি দেখা যায়। হালকা সবুজ রঙের জাত আর্লি হোয়াইট ভিয়েনা এবং বেগুনী রঙের জাত আর্লি পার্পল ভিয়েনা প্রসিদ্ধ।
পুষ্টিমূল্য
ওলকপির প্রতি ১০০ গ্রাম ভক্ষনীয় অংশে যে পরিমাণে বিভিন্ন পুষ্টি উপাদান আছে
তা হল- জলীয় অংশ ৯২.৭ গ্রাম, আমিষ ১.১ গ্রাম, চর্বি ০.২ গ্রাম, বিভিন্ন
খনিজ লবণ ০.৭ গ্রাম, শর্করা/শ্বেতসার ৩.৮ গ্রাম, ক্যালসিয়াম ২০ মিগ্রা,
ম্যাগনেসিয়াম ১৮ মিগ্রা, ভিটামিন এ ৩৬ আ.এ, থায়ামিন ০.০৫ মিগ্রা, ভিটামিন
সি ৮৫ মিগ্রা, সালফার ১৪৩ মিগ্রা, সোডিয়াম ১১২ মিগ্রা ইত্যাদি।
উপযুক্ত জমি ও মাটি
ওলকপি চাষের জন্য সুনিকাশযুক্ত উঁচু বা মাঝারি উঁচু জমির উর্বর দোয়াশ ও এটেল মাটি সবচেয়ে ভাল।
বীজ বোনার সময়
- ভাদ্র থেকে কার্তিক।
বীজের পরিমাণ
প্রতি শতকে ৩.২ গ্রাম, একর প্রতি ৩২৫ গ্রাম, হেক্টর প্রতি ৮০০ গ্রাম বীজ লাগে।
চারা তৈরি
ওলকপির চারা বীজতলায় উৎপাদন করে জমিতে লাগানো হয়। বীজতলার আকার ১ মিটার
পাশে ও লম্বায় ৩ মিটার হওয়া উচিত। সম পরিমাণ বালি, মাটি ও জৈবসার মিশিয়ে
ঝুরাঝুরা করে বীজতলা তৈরি করতে হয়। বীজতলায় ছিটিয়ে বা সারি করে বীজ বুনতে
হয়। পরে চারা ঠিকমত না বাড়লে প্রতি বীজতলায় (৩ বর্গমিটার) প্রায় ১০০ গ্রাম
পরিমাণ ইউরিয়া সার ছিটিয়ে দেয়া ভাল।
চারা রোপণ
চারায় ৫-৬টি পাতা হলেই তা রোপণের উপযুক্ত হয়। সাধারণত ৩০-৩৫ দিন বয়সের চারা
রোপণ করা হয়। সারি থেকে সারির দূরত্ব দেয়া লাগে ৩০ সেন্টিমিটার বা ১ ফুট
এবং প্রতি সারিতে চারা থেকে চারার দূরত্ব দিতে হবে ২২ সেন্টিমিটার বা ৯
ইঞ্চি। চারা রোপণের সময় সতর্ক থাকতে হবে যেন শিকড় মুচড়ে বা বেঁকে না যায়।
এতে চারার মাটিতে প্রতিষ্ঠা পেতে দেরী হয় ও বৃদ্ধি কমে যায়।
সারের মাত্রা
সারের নাম সারের পরিমাণ:
প্রতি শতকে প্রতি হেক্টরে:
- ইউরিয়া ০.৮-১.০ কেজি ২০০-২৫০ কেজি
- টি এস পি ০.৪-০.৬ কেজি ১০০-১৫০ কেজি
- এমওপি ০.৪ কেজি ১০০ কেজি
- জিপসাম ০.৭৫ কেজি ১৮৫ কেজি
- জিংক সালফেট ২০ গ্রাম ৫ কেজি
- গোবর ৬০-৮০ কেজি ১৫-২০ টন
ফসল তোলা ও ফলন
চারা রোপণের ৪০-৬০ দিন পর থেকেই জাত ভেদে ওলকপি তোলার উপযুক্ত হয়ে যায়। কচি
থাকতেই তোলা উচিত। না হলে আঁশ হয়ে শক্ত হয়ে যায় ও স্বদ নষ্ট হয়ে যায়। জাত
ভেদে প্রতি শতকে ১০০-১২০ কেজি এবং হেক্টরে ২৫-৩০ টন ফলন পাওয়া যায়। তবে
ইদানীং হাইব্রিড জাতসমূহ আসাতে ফলন ৫০-৬০ টন পাওয়া সম্ভব।
Growing Kohlrabi, Growing Kohlrabi to Earn Money, How to Grow Kohlrabi, Kohlrabi Farming, Kohlrabi Farming Business, ওলকপি চাষে ব্যবসা
ReplyDelete